Top 3 Elisabeth van Thüringenprijs bekend

Posted by on okt 15, 2021 in Geen categorie
Top 3 Elisabeth van Thüringenprijs bekend

De 3 genomineerden voor de Elisabeth van Thüringenprijs 2021 zijn bekend! Het zijn Cordaan Amsterdam, FPC dr. S. van Mesdag & Tsjisse Talsma en zorgorganisatie Reinaerde & Sjaak Langenberg & Rosé de Beer. Gefeliciteerd! De uiteindelijke winnaar van 10.000 euro maken we op 15 november bekend.

We zijn trots op alle 50 inzendingen die we hebben ontvangen. Het zijn prachtige initiatieven waarbij kunst zorgt voor verschillende manieren van verbinding. Het was dus niet eenvoudig om daar een Top 3 uit samen te stellen. Dit zijn ze dan, op alfabetische volgorde, de 3 beste inzendingen voor de prijs van dit jaar. Ze zijn beoordeeld op onder meer het artistiek niveau, uitvoerbaarheid, originaliteit en natuurlijk op het thema ‘verbinding’.

Cordaan Amsterdam & Spoken Word kunstenaars met ‘Dementees’
Emancipatie van de taal van mensen met dementie door hen te koppelen aan Spoken Word kunstenaars. Mensen met dementie hebben nog steeds een eigen stem, woorden doen niet aan waarde af en hebben soms zelfs een poëtische meerwaarde. De resultaten van gesprekken met woordkunstenaars worden omgezet in een nog steeds groeiende website, ook toegankelijk voor familie en ingezet door muziektherapeuten. Kijk hier voor beeld.

Forensisch Psychiatrisch Centrum dr. S. van Mesdag & Tsjisse Talsma met ‘Uitzicht’
Uitzicht bieden aan TBS-patiënten door de scheidingsmuur met de buitenwereld in de instelling te beschilderen met een kleurig landschap en een levensloop of een cyclus. Prettig om naar te kijken, maar vooral ook om te reflecteren, je pad te kunnen kiezen, buiten naar binnen te halen en verbinding te krijgen met anderen. Verbinding op meerdere niveaus. Kijk hier voor beeld.

Zorgorganisatie Reinaerde & Sjaak Langenberg & Rosé de Beer met ‘Re-creatie’
Een gastatelier als verbinding tussen de (ernstig) verstandelijk en lichamelijk beperkte bewoners van de zorginstelling met de (recreatieve) omgeving en bewoners rondom de instelling. De kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen nieuw werk, prototypes, producten of workshops die waarde toevoegen aan de recreatie op het terrein en daarbuiten. Zorg voor mens en duurzaam materiaal samen op één plek: fysieke en sociale repair. Kijk hier voor beeld.

Digitaal magazine komt eraan
Vanwege alle onzekerheid rondom corona is er dit keer geen feestelijke prijsuitreiking. Maar op 15 november verschijnt er wél een digitaal magazine met aandacht voor veel van de mooie initiatieven én natuurlijk de winnaar.