Halverwege 2021 is het eerste deel van het prijswinnende project  Flowerfields ‘live’ te zien in de verpleeglounges van het Amsterdam UMC. Tot die tijd moet je het nog even met deze tekst en het filmpje van het Mondriaan Fonds doen.

Het begrip Healing Environment, dat de architect gebruikt voor de verpleeglounges in het Amsterdam UMC, komt er in het kort op neer dat er voor de patiënt een stress-loze omgeving wordt gecreëerd. De wijze waarop loopt uiteen van een verzorgde inrichting en indeling van de afdeling tot een heldere en open communicatie met de patiënt. Een autonome kunstopdracht lijkt ver weg in dit concept, maar in locatie AMC wordt, vanwege de ervaring daar, een kunstopdracht juist gezien als iets van toegevoegde waarde. De lounges in de beddentorens; het domeinen van patiënt en familie, zijn daarom gekozen als locaties voor een kunstopdracht.

Voor deze opdracht ontwikkelt Elspeth Diederix in de Miracle Garden een speciaal beplantingsschema op kleur met bloemen en planten die een relatie hebben met geneesmiddelen. De Miracle Garden is een tuin in het Erasmuspark in Amsterdam die fungeert als open atelier, waarin Diederix bloemen cultiveert en fotografeert. De schoonheid van de bloemen en planten, tijdens de verschillende fases van de bloei, legt zij vast op de camera door middel van een subtiel spel van kleur en licht. Diederix creëert stillevens van de natuur die een patiënt even kunnen ‘optillen’ en tot rust laten komen.

Met haar poëtische beelden spreekt ze tot de verbeelding, het werk straalt rust uit en versterkt daarmee het concept van de Healing Environment, zonder dat het werk haar autonomie verliest. De bloemenweides worden op groot formaat afgedrukt en vormen de achtergrond van de wanden in de lounges. De locatie is per lounge identiek, maar iedere lounge krijgt een unieke installatie met een eigen ‘flowerfield’ en kleine bloemportretten.

Foto: Elspeth Diederix, the nasturtium leaf, 2014

Elspeth Diederix ontving een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds voor de ontwikkeling van haar project The Miracle Garden.
https://www.mondriaanfonds.nl/gehonoreerd/elspeth-diederix-the-miracle-garden/