• website_medicijnfabriek_De verse oogst wordt bewerkt, verwerkt en afgewerkt tot een persoonlijk medicijn (Iris Heuvelink)
  • website_medicijnfabriek_Esther zoekt een geschikte plant voor haar medicijn (Erik Heuvelink)
  • website_medicijnfabriekfabriek_Adri was een van onze vaste klanten en heeft wel 8 medicijnen gemaakt. (Iris Heuvelink)

Medicijnfabriek – Circus Engelbregt

Medicijnfabriek is een laagdrempelig kunstproject waarbij mensen nader kennismaken met de geneeskrachtige werking van de planten en bloemen in hun directe omgeving. Het project is ontstaan vanuit de groeiende claim op het thema ‘gezond’ door de farmaceutische industrie, voedselfabrikanten en technologisch innovatieve organisaties. Tijdens workshops van de Medicijnfabriek spreken deelnemers over hun gezondheid. Vervolgens beoefenen zij in de natuur de, door Circus Engelbregt ontwikkelde, ‘Intuïtieve Plantbenadering voor Beginners’. Door o.a. aan planten te ruiken en te voelen komen deelnemers bij een specifieke plant uit. Een plantenexpert geeft aan of deze plant geschikt is als medicijn en wat voor effect de plant heeft.

Het blijkt dat bijna de helft van de deelnemers een plant vindt die volgens de bestaande medische kennis helpt bij de problemen waarvoor de een plant zochten. Vervolgens verwerken de deelnemers in een speciaal laboratorium de gekozen plant tot een medicijn. Naast een laboratoriumvariant bestaat er tegenwoordig ook een Ambulante Medicijnfabriek. Deze “fabriek in een koffer” kan door de plantenexperts overal naartoe worden meegenomen om de workshops ter plekke uit te voeren. Medicijnfabriek is genomineerd voor de Dutch Design Award 2015 in de categorie Design Research. Het project is financieel ondersteund door Stichting Doen.

Foto’s: Iris Heuvelink; Circus Engelbregt