Margot Berkman maakt kunstwerk voor patiënten

Posted by on mei 25, 2018 in Nieuws

Op 16 mei werd in het Oncologie Centrum van het Spaarne Gasthuis Hoofddorp een kunstwerk onthuld van Margot Berkman. De kunstenares had hiervoor uren in de wachtkamers Oncologie Centrum gekeken naar hoe patienten daar hun tijd doorbrachten. Op basis daarvan maakte zij een kunstwerk om tot rust te komen en om de gedachten af te leiden.

“Het idee van het kunstwerk is om de rust en ruimte in het Oncologie Centrum te brengen. Kunst geeft afleiding en kan troost bieden,” zegt Margot Berkman. “Ik ben geïnspireerd door grote zeewieren die in alle rust door de enorme oceaan zweven. Zeewieren zijn heel belangrijk voor onze aarde, ze produceren 54% van onze zuurstof. De structuren van zeewieren hebben overeenkomsten met onze longen, die weer zuurstof opnemen. Daarom heet het werk ‘The Ocean Breathes’.”

Spelen met kleuren
Het kunstwerk is interactief, dat wil zeggen dat de patient kan zelf de kleuren kiezen. Aan de hand van een scherm is het mogelijk om de kleuren in het kunstwerk te wijzigen. Margot: “De verschillende kleuren zie je ook terug in de oceaan. Sommige zeewieren zijn bioluminescent en geven prachtige kleuren. Het laatste deel van de naam van het kunstwerk daarnaar: Sealight (zeelicht). 

Serie ‘The Ocean Breathes’
Op 16 mei werd Sealight feestelijk onthuld door Peter van Barneveld, bestuursvoorzitter van het Spaarne Gasthuis. Het werk maakt onderdeel uit van een serie kunstwerken ‘The Ocean Breathes’ die Margot Berkman heeft gemaakt. Het werk in het Spaarne Gasthuis is specifiek voor deze plaats ontworpen. Het bestaat uit staaldraad, papier-maché, wol en ledlichten. Je kunt het bekijken vanaf de begane grond tot en met de tweede etage. Kleur aanpassen kan op de eerste etage, het oncologiecentrum. Meer info: www. margotberkman.nl

Dit project dingt niet mee naar de Elisabeth van Thüringenprijs 2018